SAID TO CONTAIN: Beograd, 25 i 26.septembar, Dorćol Platz | 51.BITEF, 18. BITEF polifonija

SAID TO CONTAIN: / Kontejner navodno sadrži

– performans istraživanje o svetskoj trgovini –

 

Autori: Bojan Đorđev, Laura Kalauz, Maja Leo, Christopher Kriese, Miriam Walther Kohn, Lisa Schröter

 

Izvode: Bojan Đorđev, Christopher Kriese i Stephan Stock

 

Izvođenja u Beogradu u okviru 18. BITEF polifonije, 51. BITEF-a:

 

ponedeljak 25. septembar u 18 časova

utorak 26. septembar u 17 časova

Dorćol Platz, Dobračina 59b

 

Ulaz je besplatan. Obavezno je unapred izvršiti rezervaciju ulaznica

na broj telefona: 064 6497735 ili e-meil adresu: dragana.jovovic@tkh-generator.net

 

*performans se izvodi na engleskom jeziku bez prevoda

 

 

 

 

Kontejneri su svuda oko nas – služe kao privremene kancelarije, kao prinudni smeštaj u slučajevima prirodnih ili humanitarnih katastrofa, ali i kao luksuzne vikendice ili cool izložbeni prostori – reč je o teretnom kontejneru. Ali njihova sveprisutnost je fundamentalnija i ne toliko očigledna u svakodnevici – jer 90% stvari koje posedujemo je preko pola sveta upravo kontejnerom stiglo do nas. Bez obzira nalazili se na obali ili u dubokom kontinentu, razgranata infrastruktura i univerzalnost i razrađenost sistema kontejnera koji se bešavno i brzo premeštaju sa broda na železnicu, sa vagona na kamion kao prikolice, doprinosi tome da je naš svet u potunosti zavisan od njih. Paradoksalno, teretni kontejneri čine da je savremeni svet povezaniji nego ikad, ali i podeljeniji – na deo koji proizvodi, deo koji prenosi i deo koji troši.

 

“Said to contain” (STC)* je oznaka koja se može pronaći na teretnici, pismenoj prevoznoj ispravi koju koriste brodarske kompanije prilikom primanja kontejnera za transport bez provere njihovog sadržaja. Budući da kompanije ne mogu znati šta se tačno nalazi u kontejneru, oznaka im služi kako bi se zaštitili u slučaju da sadržaj robe ne odgovara navedenom popisu na teretnici.

SAID TO CONTAIN: je i umetničko-istraživački projekt Laure KalauzMaje Leo i Bojana Đorđeva, nastao 2013. godine. Ovaj tim se prevezao u proleće 2016. godine teretnim brodom iz Hamburga u Buenos Aires, provevši 24 dana na toj logističkoj supermašini.

Putem izvedbenih akcija, umetnici nastoje istražiti ekonomske fenomene kako bi ih učinili razumljivima široj javnosti. U istraživanju se bave manifestacijama globalne trgovine u gradovima iz kojih dolaze, a to su Beograd, Hamburg, Buenos Aires i Zurich ali i svim gradovima u kojima projekat gostuje. Prateći rute kojima se kreću teretni kontejneri, tragajući za kompanijama koje ih poseduju i analizirajući regulacije koje sve to omogućuju, projekat nastoji prodreti kroz pukotine neprozirne ljušture globalnog kapitalizma i doznati kako proizvodnja, potrošnja i cirkulacija dobara oblikuje naša razmišljanja i živote.

 

Umetnici se u radu služe metodom “javnog razmišljanja”, što nije samo čin uključivanja publike u njihovu (umetničku/aktivističku) praksu, već i doslovnog istraživanja mogućnosti razmišljanja u javnosti. U saradnji s lokalnim umetnicima, istraživačima i drugim ljudima koje zanima pokretanje javne rasprave o neo/post-kolonijalizmu, organiziraju tzv. “sesije javnog razmišljanja”, hibridni format između performansa, radionice i rasprave u kojem teretni kontejneri postaju središnjim mestima dijaloga i izvedbene proizvodnje znanja. Umetnici koriste u javnom prostoru postavljeni kontejner kao studio za rad, prostor susreta s javnošću, mesto izvedbe, ali i nešto što se neprestano puni i prazni – znanjem, situacijama, otkrićima, predavanjima – nematerijalnim dobrima koja se nastoje materijalizovati putem izvedbenih sesija javnog razmišljanja.

* Said to contain (eng): Navodno sadrži

 

Produkcija i organizacija u Beogradu: Dragana Jovović i Olivera Kecojević

Koprodukcija: Zürich Hochschule der Künste, Theater der Künste (Cirih), Kulturni centar Magacin (Beograd) i Art Space La Darsena (Buenos Aires)

Program podržali: Odeljenje za kulturu Grada Ciriha, fondacija Ernst Göhner, Migros Cultural Per Cent, Pro Helvetia i Sekretarijat za kulturu Grada Beograda

Hvala: Pomorsko rečna agencija Transagent d.o.o. Beograd

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: